Igli

Brandwondenslachtoffer op jonge leeftijd
Dankzij de HST behandeling is Igli voor de rest van zijn leven verzekerd van een mooie, natuurlijke bos haar.

Patiënt Igli (Albanië, geboren 1999)
Littekens Brandwonden aan voor- en zijkant gelaat, bovenzijde hoofd.
Operaties Reconstructieve operaties gedurende 7,5 jaar door dr. C. Lafaire, brandwondencentrum Stuivenberg ZNA te Antwerpen (B)
HST/uitgevoerd Vier herstelbehandelingen voor- en bovenzijde hoofdhaar en linker bakkebaard door drs. K. van Herwijnen, behandelend arts bij Hair Science Institute, kliniek Maastricht (NL)
HST/gepland Wenkbrauwen, nadat alle reconstructieve operaties in het aangezicht zijn afgerond

 

 

Op een leeftijd van 6 maanden werd Igli ernstig verbrand. 2e en 3e graads brandwonden op lichaam en hoofd maakten talrijke reconstructieve operaties gedurende meer dan zeven jaar noodzakelijk. Zijn behandelend arts, dr. Cynthia Lafaire, plastisch chirurg en hoofd brandwondencentrum Stuivenberg ziekenhuis in Antwerpen (B), kwam na een zoektocht naar nieuw haar voor Igli terecht bij Hair Science Institute.

Tijdens het intakegesprek met Igli bleek dat het te behandelen oppervlak zo groot was dat er meerdere behandelingen noodzakelijk waren. Igli’s donorgebied (achterhoofd) was ondanks een aantal littekens nog in goede conditie en vormde geen belemmering om meerdere behandelingen uit te voeren. Omdat Igli getraumatiseerd is door wat hij op jonge leeftijd heeft moeten meemaken, was een zeer voorzichtige aanpak en het pijnloos uitvoeren van de behandeling de enige kans op het slagen van de behandeling. Afgesproken werd dat zijn vader, dokter Lafaire en een medewerker van het Stuivenberg ziekenhuis hem voor de psychologische ondersteuning zouden vergezellen bij de behandelingen.

   

De behandelingen

Eerste behandeling

Behandeldatum 12-08-2008
Behandelgebied haargrens voorhoofd
Aantal grafts 453

In de eerste behandeling werd de haarlijn op het voorhoofd gereconstrueerd. Dit werd gedaan omdat het aangezicht op deze manier direct positief wordt beïnvloed, meer dan wanneer bijvoorbeeld de bovenzijde eerst behandeld zou worden.

Tweede behandeling

Behandeldatum 11-12-2008
Behandelgebied voor-/bovenzijde hoofdhaar
Aantal grafts 601

Door het enthousiasme van Igli over de eerste behandeling kon hij niet wachten op nog meer haar. Aangezien tijdens de eerste behandeling niet zijn gehele donorzone gebruikt was, kon een nieuwe afspraak snel worden ingepland. Met deze tweede behandeling werd de haarlijn voor en boven op het hoofd verbreed.

Derde behandeling

Behandeldatum 22-04-2010
Behandelgebied bovenzijde hoofdhaar
 Aantal grafts 643

Met de derde behandeling werd een zo volledig mogelijke haardos gecreëerd. Dankzij deze derde behandeling ontstond er voldoende haargroei op het litteken aan de voorzijde. Samen met zijn nog bestaande hoofdharen groeide dit tot een volle haardos en kon Igli afscheid nemen van het noodzakelijke petje.

Vierde behandeling

Behandeldatum 29-03-2011
Behandelgebied linker bakkebaard
Number of grafts 711

Tijdens de eindcontrole merkte Igli op dat hij links toch wel erg graag een bakkebaard wilde en vroeg of hij alsjeblieft nog wat haartjes mocht. Onmiddellijk werd de vierde behandeling ingepland. Het resultaat van deze behandeling zal te zijner tijd op onze website getoond kunnen worden, net als het na vier behandelingen volledig herstelde donorgebied.

Vijfde behandeling

Behandeldatum 06-05-2013
Behandelgebied haarlijn, rechter en linker bakkebaard
Number of grafts 760

Op maandag 6 mei 2013 is Igli voor de vijfde keer te gast in kliniek Maastricht. Net als de voorgaande behandelingen werd ook deze uitgevoerd door behandelend arts Kristel van Herwijnen.
 
Er werden in totaal 760 grafts getransplanteerd:

  • 250 in de haarlijn
  • 380 in de linker bakkebaard
  • 130 in de rechter bakkebaard

Conclusie

Het behandelresultaat mag zonder meer uitstekend genoemd worden, ondanks het verlittekende transplantatiegebied. Het donorgebied is geheel hersteld zodat eventuele cosmetische nabehandelingen in de toekomst geen probleem zullen zijn. Igli is voor de rest van zijn leven verzekerd van een mooie, natuurlijke bos haar. Hij is er zichtbaar gelukkig mee.