De HASCI-methode

Bij een haarstamcel transplantatie, ook wel de HASCI-methode, wordt niet de gehele follikel verwijderd maar blijven ook een aantal haarstamcellen achter in het donorgebied waardoor ook hier hergroei van het haar plaatsvindt. 
  • Meerdere transplantaties kunnen uitgevoerd worden met één donorgebied
  • Geen littekens 
  • Pijnloze behandeling

Door maar een deel van het haarzakje en de stamcellen weg te nemen vormen de achtergebleven en de verplaatste haarstamcellen allebei binnen enkele weken nieuw haar. Zowel de achtergebleven als de verplaatste haarstamcellen produceren haar van dezelfde kwaliteit als de overige haren. Na een volledige haargroeicyclus van 9 maanden is het definitieve resultaat zichtbaar.

Hoe werkt de haarstamcel transplantatie?

Uit onderzoek van arts en wetenschapper Coen Gho blijkt dat een deel van de haarstamcellen, in plaats van het gehele haarzakje, volstaat om één of meerdere nieuwe haren te vormen. Hierdoor groeien er zowel in het donor- als het ontvangstgebied nieuwe haren. De HASCI-methode benut op slimme wijze de natuurlijke stamcellen in combinatie met een speciaal ontwikkeld medium dat de levensvatbaarheid van de grafts garandeert en de juiste stimulatie geeft aan de stamcellen om verder te groeien. Beide componenten zijn een voorwaarde om de veel geprezen resultaten te bereiken. Dit maakt de HASCI-methode zo uniek. Doordat de grafts veel kleiner zijn dan bij alle andere technieken wordt een heel natuurlijke nieuwe haarlijn gecreëerd.

Meer haarstamcel transplantatie

Naast de haarstamcel transplantatie zijn er andere technieken.

Er zijn verschillende technieken voor haartransplantatie die allemaal hun eigen voor- en nadelen kennen.

 

De Stripmethode - FUT

Een bekende en langbestaande haartransplantatiemethode is de zogenoemde stripmethode, ofwel de follicular unit transplantation (FUT) techniek. Bij deze techniek wordt een strook huid met haar van het achterhoofd verwijderd. Deze strook wordt dan in kleine stukjes (grafts) gesneden die geïmplanteerd worden in het ontvangstgebied.

  • Veel littekens
  • Pijnlijk
  • Het haar van het dondergebied wordt geheel opgeofferd voor de transplantaties dus hergebruik van het donorgebied is onmogelijk.

Deze methode geeft een groot litteken op het donorgebied, maar ook veel littekens in het ontvangstgebied omdat vierkante grafts in ronde gaatjes geplaatst moeten worden en daarbij veel littekenweefsel ontstaat. De duidelijke en ontsierende littekens zijn het grootste nadeel naast dat dit de pijnlijkste methode is.

Met deze transplantatietechniek houdt u gemiddeld maar tussen de 70 en 95% van de haren over. Dit omdat er altijd een aantal grafts uitvallen of niet geschikt zijn voor transplantatie. Men heeft dus een haarverlies van 5 tot 30% van de haren. Het definitieve resultaat verschilt natuurlijk per persoon.

Meer stripmethode

Follicular Unit Extraction - FUE

Een tweede en modernere methode is de ‘follicular unit extraction’ (FUE) techniek. Via deze techniek worden hele follikels één voor één uit het donorgebied verwijderd en in zijn geheel geïmplanteerd in het ontvangstgebied. FUE laat in het donorgebied vele kleine, ronde littekens achter.

  • Vele zichtbare littekens
  • Pijnlijk door grove techniek
  • Ook hier treedt geen hergroei van haren op

 

Een groot nadeel van beide transplantatiemethodes, FUT en FUE, is dat de geëxtraheerde follikels geheel verwijderd worden waardoor het donorgebied steeds kleiner wordt. Haartransplantaties die gebruik maken van deze twee technieken zijn gelimiteerd in het aantal bruikbare donorfollikels omdat er na de transplantatie geen hergroei meer plaatsvindt in het donorgebied.

Met de FUE-transplantatiemethode houdt u tussen de 90 tot maximaal 96% haar, omdat er altijd een aantal grafts uitvallen of niet geschikt zijn voor transplantatie. Men heeft dus een haarverlies van 5 tot 10% van de haren. Bovendien is bij beide methodes het niet mogelijk om de haren erg kort te dragen zonder dat de littekens zichtbaar worden.

Meer FUE-methode

HaarStamcel Transplantatie is een pijnloze behandeling

Bij Hair Science Institute spreekt men dan ook liever van een behandeling dan een transplantatie.

Donorgebied direct na extractie
Grafts uit het donorgebied
Detailopname ontvangstgebied 9 maanden na behandeling

Haarstamcel transplantatie

Meer haren na de behandeling
In een follikel zitten meerdere delen die haarstamcellen bevatten. Het wetenschappelijke onderzoek van Coen Gho heeft aangetoond dat - in plaats van het hele haarzakje en omgeving (follikel) - ook een klein deel van deze follikel overleeft na transplantatie en bovendien de potentie heeft om nieuwe haren te genereren. Deze techniek maakt het mogelijk om in de meest ideale situatie uit één follikel twee follikels te genereren, waaruit weer haren groeien.

Het donorgebied blijft behouden en kan opnieuw als donorgebied dienen.
De naald die gebruikt wordt bij deze methode is hol en heeft een diameter van slechts 0,5 tot 0,6 mm. Om de follikel deels te verwijderen, wordt de haarschacht gebruikt als geleiding voor de naald. Door de schacht te volgen komt de naald vanzelf uit op de juiste plek waar vervolgens enkele stamcellen worden weggenomen. Dit maakt het mogelijk een klein deel van de follikel weg te nemen, zelfs als de vorm van de follikel niet optimaal is. Op deze manier blijft het donorgebied behouden en kan hetzelfde gebied bij een eventuele volgende behandeling opnieuw als donorgebied dienen.

Alle kenmerken van de HASCI-methode op een rij

  1. Het begint al bij de verdoving, HASCI heeft een eigen unieke verdovingsmethode die veel minder pijnlijk is dan en gebruikelijke verdoving.
  2. De behandeling zelf is geheel pijnloos dankzij deze unieke verdovingsmethode.
  3. Geen napijn door de uitzonderlijke kleine maat naalden.
  4. U krijgt meer haren door vrijwel volledige hergroei van de haren in zowel donor- als ontvangstgebied.
  5. Volledige genezing van het donorgebied binnen twee dagen.
  6. Een heel natuurlijk resultaat.
  7. Volledige genezing van het ontvangstgebied binnen vijf tot zeven dagen.
  8. Geschikt voor behandelingen in het gelaat.
  9. Geschikt voor behandeling van littekens (bijvoorbeeld ontstaan door brandwonden).
  10. Indien gewenst, zijn meerdere behandelingen mogelijk dankzij het herstel van de haarfollikels in het donorgebied.

Een overzicht van de verschillen tussen de drie methodes

In onderstaande tabel ziet u de verschillen tussen de drie methodes in één oogopslag.

De verschillen Fut (strip) FUE HASCI
Sederend middel voor behandeling vaak vaak nee
Pijn tijdens procedure matig nee nee
Hechtingen ja nee nee
Littekens in donorgebied ja, streepvorming ja, witte puntjes nee
Verlies van donorgebied ja ja beperkt
Herbruikbaarheid donorgebied beperkt beperkt goed
Pijn na behandeling ja beperkt nauwelijks
Zwelling na behandeling ja ja zelden
Hersteltijd 14 dagen 10 dagen 5-7 dagen
Maximaal aantal grafts per behandeling 2500-3000 2000 3000
Body Hair Transplant mogelijk nee beperkt ja
Behandeling van littekens en brandwonden zeer beperkt acceptabel goed
Behandeling van wenkbrauwen, snor en baard  zeer beperkt acceptabel goed
Opbrengst 70-90% 80-95% 100%

Lichaamshaar

De HASCI-methode is een van de weinige technieken die ‘Body Hair Transplant’ mogelijk maakt. Lichaamshaartransplantatie houdt in dat andere lichaamsdelen – bijvoorbeeld de onderbenen – worden gebruikt als donorgebied. Redenen hiervoor zijn een slechte conditie van de huid en/of het haar op het achterhoofd of de afwezigheid van haar, bijvoorbeeld als gevolg van brandwonden.

Een andere reden kan zijn dat het donorgebied (in de meeste gevallen het achterhoofd) niet het gewenste haartype bevat. Het hoofdhaar kan bestaan uit kroezend haar dat niet gebruikt kan worden voor restauratie van bijvoorbeeld wenkbrauwen. Hiervoor wordt dan vaak gekozen voor een steiler haartype van een ander lichaamsdeel.

Dat eigenlijk al het lichaamshaar gebruikt kan worden als donorhaar onderstreept de potentie van de techniek. Wel moet men er rekening mee houden dat de getransplanteerde haren de eigenschappen hebben van het gebied waar zij zijn geoogst. Lichaamshaar heeft andere eigenschappen waar men rekening mee moet houden bij transplantatie. Zo is de rustfase bij lichaamshaar soms extreem lang, soms wel jaren. Hierdoor zullen de getransplanteerde haren ook in het ontvangstgebied een extreem lange rustfase hebben en kan het een lange tijd duren voordat er een nieuwe haar wordt geproduceerd.

Brandwond na HASCI behandeling
Litteken na behandeling
Brandwond voor HASCI behandeling
Litteken voor behandeling

Littekens en brandwonden

Al Vanaf het begin van de jaren ‘90 is arts en onderzoeker Coen Gho nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe medicatie en behandelmethodes voor slachtoffers met littekens van brandwonden. De resultaten van deze onderzoeken hebben geleid tot de ontwikkeling van de HASCI-methode die de afgelopen jaren voor talrijke slachtoffers een cruciaal onderscheid is geweest voor hun fysieke en psychische herstel.

Lees meer over de mogelijkheden 

 

Kroeshaar

De HASCI-methode kan op vrijwel alle haartypen worden toegepast. Een uitzondering hierop kan kroeshaar zijn. De reden hiervoor is dat de gekrulde vorm van het haar zich onderhuids voortzet in de haarfollikel. De naald die gebruikt wordt bij de behandeling kan niet of nauwelijks de krullende vorm van de haarschacht en onderhuidse haarfollikel volgen. Hierdoor is het vaak onzeker of er voldoende stamcellen worden weggenomen, wat de resultaten van de behandeling onzeker maken. De kans dat een behandeling via de HASCI-methode niet mogelijk is, is het grootst wanneer beide ouders ook kroeshaar hebben.

Omdat elk haar anders is raden wij u aan contact op te nemen met een van onze klinieken. Aan de hand van een aantal foto’s van de verschillende delen van uw hoofd kunnen onze artsen bepalen of een behandeling mogelijk is. Daarnaast kan ook een proefbehandeling meer duidelijkheid bieden over de mogelijkheden.

Lees meer over kroeshaar 

Haarstamcel Transplantatie, een gepatenteerde en verfijnde vorm van haartransplantatie

Sinds 1996 heeft arts en onderzoeker Coen Gho fundamentele studies uitgevoerd op het gebied van haartransplantatie. Zijn onderzoek heeft onder andere aangetoond dat verschillende delen van de haarfollikel stamcellen bevatten die haargroei induceren. Deze studies zijn de fundamentele basis voor de haarvermenigvuldigingstechnieken toegepast in de klinieken van het Hair Science Institute, zoals de haarstamceltransplantatie.

De HASCI-methode is een haartransplantatiemethode op basis van de potentie van stamcellen. Deze techniek is ontwikkeld door Hair Science Institute en wordt wereldwijd uitgevoerd in onze klinieken in Amsterdam, Maastricht, Cap d'Antibes, Londen en Jakarta.  

Het is alleen mogelijk om een haarstamcel transplantatie met de HASCI-methode te ondergaan bij een van de gecertificeerde Hair Science Institute klinieken waar de technicians en artsen opgeleid zijn op de Hair Science Academy.

Lees meer over de wetenschap

Ervaringen van onze clienten

  • Jan de Hoop
    RTL Nieuwslezer
    Jan de Hoop krijgt nieuw haar: “Zodat ik er weer uitzie als de jonge god die jullie kennen”
  • Gerard Joling
    Zanger en TV presentator
    "Dit zijn de mensen die het kunnen en die het doen, én het is absoluut pijnloos"
  • xavier maassen haartransplantatie
    Xavier Maassen
    Autocoureur
    "Eigenlijk besef je achteraf pas dat het je nog meer brengt dan alleen haar."
  • haartransplantatie brandwonden
    Regina Heeß
    Medeoprichtster Stichting Cicatrix
    Het feit dat Regina's haardos kennelijk toch hersteld kon worden, ondanks zware brandwonden, bleek een onverwachte en emotionele ervaring voor haar.
  • Ingrid Willems
    wenkbrauwtransplantatie
    “Na ruim 9 maanden is het mooie eindresultaat echt goed zichtbaar en kijk ik vol trots in de spiegel!”