Heading 2 left

Normaal of overmatig haarverlies?

Text left

Een haar ontspant zijn greep op de haarwortel in de rustende fase van de haargroeicyclus waardoor deze losser gaat zitten. Het gebruikelijke wassen en borstelen zorgt ervoor dat een haar nog losser gaat zitten tot deze uiteindelijk uitvalt. Normaal gesproken verliezen mensen wel vijftig tot honderd haren per dag. Pas als dit aantal veel hoger ligt is er sprake van overmatige haaruitval oftewel Alopecia. Ongeveer 70% van de mannen en 40% van de vrouwen krijgt in verschillende mate te maken met haarverlies. Ook al is het een van de normaalste zaken ter wereld, veel mensen lijden erg onder hun haaruitval. Het verlies van meer dan 150 haren per dag wordt gezien als overmatig en bij meer verlies dan hergroei spreken we van kaalheid.

Wat is haaruitval?

Haar kent niet voor niets een groeicyclus, als het haar namelijk zou blijven groeien zou de oermens zonder kapper over zijn haren struikelen... Een haarzakje produceert ongeveer twintig haren voordat het afsterft en een normale haar blijft wel drie tot vijf jaar in de hoofdhuid zitten. Dit betekent in theorie dat mensen pas na 60 tot 100 jaar kaal zouden moeten worden. Dat veel mannen en vrouwen al eerder last krijgen van overmatige haaruitval, oftewel Alopecia, komt vaak door de gevoeligheid van bepaalde haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron. Dit hormoon verslechtert de doorbloeding van het haarzakje waardoor de groeifase van het haar verkort kan worden tot soms zelfs enkele maanden.

Mannelijke of vrouwelijke kaalheid?

Mannelijke kaalheid is vaak erfelijk. Mannen die haar beginnen te verliezen

op een vroege leeftijd hebben de neiging om een meer uitgebreide kaalheid ontwikkelen. Kaalheid bij mannen resulteert typisch in een terugwijkende haarlijn en een kale plek op de bovenkant van het hoofd, de zogenaamde Geheimratsecke. Vrouwen ontwikkelen vaak een andere vorm van kaalheid waarbij het haar vanaf de kruin over de gehele hoofdhuid sterk uitdunt. Terwijl bij mannen een belangrijke rol is weggelegd voor mannelijke hormonen is dat bij vrouwen veel minder duidelijk. Het feit dat de klachten vooral voorkomen bij vrouwen in de menopauze wijst er echter wel op dat ook hier hormonen een belangrijke rol spelen.

Kaalheid een ziekte?

Bij het normale verouderingsproces van de mens hoort dat de haren dunner worden en de dichtheid van de haren op de hoofdhuid vermindert. De invloed van mannelijke hormonen, zowel bij de vrouw als bij de man, speelt hier een voornamelijke rol in. Dit verklaart dat bij de 75-plussers de haardos volgens de wetten der veroudering gering is. Echter treedt mannelijke kaalheid (androgene alopecia) zowel bij mannen als vrouwen op veel jongere leeftijd op, dan spreken wij van vroegtijdige kaalheid. Deze groep mensen kunnen zeer goed geholpen worden met een haartransplantatie. Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat gedurende de jaren de kaalheid kan toenemen waardoor wij jonge cliënten kunnen adviseren een behandeling uit te stellen om een goed resultaat te kunnen garanderen. Kaal zijn is overigens niet eens gezond: onderzoek leert dat kale mannen een achtmaal hogere kans hebben op het ontwikkelen van huidkanker.

Naast androgene alopecia onderscheidt de dermatoloog nog andere ziekten die tot kaalheid leiden. Zo zijn er aandoeningen met tijdelijke kaalheid en aandoeningen met blijvende kaalheid die onder bepaalde omstandigheden goed met onze methode behandeld kunnen worden. Hair Science Institute werkt nauw samen met dermatologen. In Maastricht bijvoorbeeld met de praktijk Dermatologie Judith Ostertag / Marc Verhaegh, welke in hetzelfde medisch centrum is gevestigd waardoor lijnen kort zijn.

Heading 2 Right

Vrijblijvend consult

Text Right

Om een goed beeld te krijgen van uw wensen en verwachtingen over de behandeling is het belangrijk een gratis consult aan te vragen bij een van onze artsen.

Vrijblijvende afspraak maken

De impact van haaruitval uitgelegd

Bekijk hier onze arts Kristel die de impact van haaruitval voor zowel mannen als vrouwen beschrijft.