Wat is een graft?

Wanneer u iets leest of hoort over een haartransplantatie komt u vaak de term ‘graft’ tegen. Maar wat een graft nou eigenlijk is weten veel mensen niet. In het algemeen bedoelen we met een graft: een klein deel van een haargroepje, inclusief haarstamcellen. Omdat er veel vragen over zijn, willen wij het een en ander graag verduidelijken. Zo is het voor u helder en weet u wat u kunt verwachten.

De HSI-methode
Tijdens HaarStamcel Transplantatie worden minuscule stukjes weefsel met haarstamcellen, met een fijne naald (diameter 0.5-0.6mm), uit de achterzijde van de hoofdhuid (donorgebied) geoogst. Deze stukjes weefsel worden grafts genoemd. Een graft bevat gemiddeld 2,5 haren. Doordat het volledige haargroepje niet verwijderd wordt, blijven er op de donorplek voldoende haarstamcellen over om daar nieuwe haarwortels, en dus ook nieuwe haren, te produceren. In het ontvangstgebied zullen de geoogste grafts worden geïmplanteerd en zullen de haarstamcellen in de grafts nieuwe haarwortels vormen en nieuwe haren produceren.

De behandeling
Gedurende de behandeling vindt het oogsten en implanteren van de grafts plaats onder lokale verdoving. Allereerst worden de grafts uit het donorgebied geoogst. Daarna worden er gaatjes in het ontvangstgebied gemaakt waarin de grafts teruggeplaatst worden. Het aantal benodigde grafts is afhankelijk van de mate van kaalheid en van de wensen van de patiënt. Daarnaast is het aantal grafts dat wij kunnen transplanteren afhankelijk van de grootte en dichtheid van het donorgebied en de eventuele aanwezigheid van littekens. Ook spelen bloedingsneiging, haarkleur en huidstructuur een rol. Bij een onbeschadigd donorgebied is het mogelijk om op één behandeldag tot 2000 grafts te transplanteren.

Diverse haartransplantatie technieken
Er bestaan diverse methodes die de grafts op verschillende manieren verkrijgen. Bij de Follicular Unit Transplantation (FUT), ook wel de Stripmethode genoemd, worden huidstrips met haar verwijderd uit het donorgebied. Deze strips worden versneden tot kleine stukjes huid met haar (grafts) en vervolgens in gaatjes teruggeplaatst, die door middel van laser, mini-mesjes of punches zijn gemaakt. Een groot nadeel van deze techniek is, naast de pijnlijkheid ervan, dat er altijd lineaire littekens in het donorgebied achterblijven.

Een andere techniek is de Follikelunit- extractie (FUE). Hierbij worden de haargroepjes in zijn geheel verwijderd uit het donorgebied en vervolgens teruggeplaatst in het ontvangstgebied. Alhoewel hiermee lineaire littekens in het donorgebied voorkomen worden, zullen er altijd kleine puntvormige littekens in het donorgebied zichtbaar blijven.

Beide haartransplantatiemethodes hebben grote nadelen. Haargroepjes worden geheel verwijderd waardoor het donorgebied steeds beperkter wordt voor een of meerdere volgbehandelingen.
Bij de HSI-methode daarentegen wordt een klein deel van een haargroepje weggenomen om nieuwe haargroei in het ontvangstgebied te realiseren. Het donorgebied blijft zo grotendeels behouden en kan opnieuw als donorgebied dienen. Daarnaast zijn de grafts veel kleiner dan bij bovenstaande technieken, wat resulteert in een nog natuurlijker resultaat. Dit is wat de HSI-methode zo uniek maakt.

Kosten
De kosten voor een HaarStamcel Transplantatie zijn afhankelijk van het aantal grafts. Dit verschilt per persoon en situatie. Op onze website staat een overzicht van de kosten, afhankelijk van het aantal grafts die geïmplanteerd worden.

Vrijblijvend consult
Tijdens een geheel vrijblijvend en kosteloos consult worden uw wensen in kaart gebracht en bespreekt de arts samen met u de mogelijkheden. Vervolgens stelt de arts een persoonlijk behandelplan met u op waarin ook de kosten van de behandeling worden opgenomen.

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten? Vraag dan een vrijblijvend consult aan waarin wij samen uw wensen en de mogelijkheden kunnen bespreken. Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op via +31 (0)43 601 8101 (Maastricht) of +31 (0)20 575 2330 (Amsterdam). U kunt ook mailen naar info@hasci.com. Wij reageren zo snel mogelijk.